Kategorie
 
 
 
 
 
Středa, 18 března 2020
5 primitivních způsobů vaření, které vám i v dnešní době mohou zachránit život
Určitě se shodneme, že již od nepaměti byli lidé vynalézaví a využívali pouze to, co jim poskytla příroda. Podívejme se společně na způsoby vaření, které se využívaly kdysi a ještě dnes nám mohou pomoci abychom nezůstaly hladový v nepříznivých podmínkách ...

Určitě se shodneme, že již od nepaměti byli lidé vynalézaví a využívali pouze to, co jim poskytla příroda. Neměly pánve, hrnce ani sporáky a přece přežili a pořídili si úpravu pokrmu. Všechno to začalo objevením ohně a dospělo to až po dnešní zpracování potravy s použitím pomůcek jako jsou nože, lžíce, hrnce a dokonce i kuchyňské roboty, které nám usnadňují práci ale nás i obírají o fantazii při přípravě jídla. To ale neznamená že bychom se měli s touto skutečností smířit, právě naopak, měli bychom se neustále zdokonalovat ve vaření, protože se nám to může sejít při neočekávaných situacích, které si myslíme že nemohou "nikdy" u nás nastat.

Ať už kempujete nebo se budete nacházet v skutečně nouzové situaci, existuje 5 primitivních způsobů vaření, o kterých byste se měli dozvědět ještě dnes.

 

1. Vaření na uhlí ve velkých listech

Jde o velmi podobný způsob jako při přípravě jídla v alobalu, t.j. v hliníkové fólii. Rozdíl je však v tom, že namísto alobalu, budeme používat jedlé listy.

Nejdříve musíme připravit pomalý oheň a následně ho uhasit. Tím vznikne horké ohňište, na které vkládáme uhlí. Uhlí by mělo být horké, avšak nemělo by hořet.

Zatímco se uhlí zahřívá v ohništi, najdeme několik velmi velkých listů, které můžeme použít na zabalení jídla. Pamatujme, že listy musí být dostatečně velké, aby se daly omotat kolem připravovaného jídla, ale také musí být netoxické, proto vybíráme pouze listy, které známe.

Velmi častým a dobrým příkladem jsou listy lopuchu. Tyto listy jsou skutečně velké a pružné, takže pro tento způsob přípravy chutného a šťavnatého jídla jsou ideální.

Doporučujeme: poté, co najdeme vhodné listy, doporučujeme se rozhlédnout po vhodných flexibilních prutech, kořenech, kterými můžeme svázat a lépe zpevnit už zabalené jídlo v listech.

Pokud je jídlo zabalené a uhlíky jsou již horké, položíme jídlo na uhlíky. Pomocí hole dáme část horkého uhlí přímo na pokrm shora tak, aby se mohl vařit na obou stranách. Samozřejmě, horní uhlíky vyměňujeme častěji, abychom zabránili jejich vyhasnutí.

 

2. Grilování na ohni

Co se týče grilování jídla na ohni, není tento způsob velmi odlišný od grilování v kuchyňské troubě.

Jediný rozdíl je v tom, že u ohně možná nebudete mít pánev, do které byste mohli položit jídlo, takže budete muset postavit něco, co dokáže udržet jídlo nad ohněm, aniž spadlo do grilu. Samozřejmě, i na toto máme řešení v podobě pevných prutů z břízy a vrby. Je možné je použít na grilování na otevřeném ohni, protože jsou flexibilní a flexibilita je klíčová při hledání správného druhu dřeva pro tzv. přírodní pánev.

Jak nato? Začneme s výrobou "věnce" ohýbáním jednoho delšího kusu dřeva do oválu a následným překřížením konce oválu. Ovál dokončíme svázáním spodního křížení flexibilní kůrou ze dřeva (konečný ovál bude ve tvaru velkého písmene D). Pomocí malých větviček propleteme ovál těmito hůlkami, a necháváme kvůli dobré flexibilitě tyto paličky přečnívat. Pak, pokud si přejeme, aby byla přírodní pánvička ještě stabilnější, přidáme cik-cakovito přes pruty jiný tzv. "stabilizační" prut. Poskytne to jídlu podporu, a pokud jste dost šikovní, umožní vám to také posouvatGrilovanie nauhlí dřevo nahoru a dolů, aby se vešly na konkrétní kousky jídla.

Jakmile máme připravenou "přírodní pánvičku", stačí na ni položit jídlo. Při přípravě ryb to můžeme udělat tak, že položíme dvě rovnoměrně rozřezané půlky ryby na část dřeva a postupně otáčíme. Celý čas přípravy jídla, držíme pánvičku několik centimetrů nad plamenem, abychom jídlo nespálili, a udržujeme ji v rovině, aby jídlo nespadlo.

 

3. Vaření na horkém kameni

Víte, jaká je přírodní alternativa vaření na teflonové pánvi? Ano, je to vaření na horkém kameni.

Pokud použijeme plochý povrch, jako je například kus menší skály, stačí ji zahřát nad ohněm, položit na ni jídlo a pak ho trochu zahřát. Ujistěte se, že kámen je suchý, pak se bude rychleji zahřívat a že má alespoň jednu rovnou stranu, aby jídlo nepadalo. Očistíme ho oprášením nebo přetřením hadrem a ujistit se, že je tlustší než jeden palec, aby při zahřátí na vysokou teplotu nad 100 °C teploty nepraskl.

Vařit na kameni můžeme dvěma způsoby. Můžeme použít buď malý kámen na zpracování jedné porce jídla, nebo můžeme umístit mnoho menších kamenů na nízké a široké ohniště, tím pádem budeme mít možnost připravit větší množství jídla. Pokud chceme použít více menších kamenů, budeme muset nechat kameny zahřát na nejméně hodinu.

Jakmile je kámen horký, položíme na něj jídlo a počkáme, dokud se uvaří - čas vaření, bude záviset na tom, co vaříme a od našich požadavků na měkkost jídla. Když je jídlo uvařené, neodstraňujeme jej z kamene ale necháme ho na něm a používáme ho jako mísu nebo talíř. Pokud kámen vychladne, bude trvat nejméně půl hodinu, takže nám během této doby udrží jídlo příjemné a teplé.

 

4. Vaření v parní jámě

Vaření v parní jámě je forma vaření pro přežití v divoké přírodě, která se používá již celá staletí.

Začneme balením potravin do velkých listů, stejně jako při vaření na uhlí, s tím rozdílem, že potřebujeme místo, kde si můžeme vykopat jámu dostatečně velkou na to, aby pojala uhlí a jídlo. Při vykopávání jámy se ujistíme, že jsme vykopali hloubku jámy alespoň 30 - 60 cm. To je dostatek na to, aby se tam vešlo jídlo, ale je třeba se ujistit, že během vaření neuniká pára. Po vykopání jámy zarovnáme její spodní část s uhlím.

Rozžhaví uhlí, stejně jako při vaření na uhlí a počkáme, dokud se nerozžeraví a následně jej uhasit aby pouze doutnal. Pak položíme jídlo nad uhlíky a zakryjeme ho zemí, kterou jsme vykopali. Jídlo necháme alespoň několik hodin dusit a pak ho vykopeme!

 

 

5. Vaření na rožni
Určitě se shodneme, že příprava jídla na rožni má své kouzlo. Existují různé varianty rázně, jak svislé tak i vodorovné, s jemnými zoubky, které pomáhají udržet maso, případně hladká vidlice na rožni. Nakolik je přímo nemožné si vzít s sebou na delší kempování kovovou rožeň, máme pro Vás návod, jak si vytvořit vlastní rožeň pouze pomocí dlouhého a pevného dřeva.
 
Zatímco si myslíme, že napíchnutí malého množství masa na kousek dřeva a jeho otáčení na otevřeném ohni zní snadno, vaření na rožni v přírodě přináší s sebou řadu problémů. Na začátku, každé maso, které má být napíchnuté na rožni, musíme podobně tak i svázat s rožně. Maso takto zůstane na rožni pevné a zabrání se jeho roztržení.
 
Také je důležité pamatovat na to, že maso se při vaření zmenšuje, takže i když si myslíme, že jsme maso pevně přivázali k rožni, stále to nemusí být opravdu tak. Maso na rožni ještě doporučujeme přivázat drátem, přírodní flexibilnou a pevnou kůrou nebo provazem. Pokud pečeme celé zvíře, nemůžeme také zapomenout svázat končetiny. Pokud bychom tak neučinili, maso na rožni bude vychýlené mimo těžiště a je vysoká možnost zlomení     opěrných dřev. 
 
 Musíme pamatovat také nato, že rožeň třeba i otáčet. V těžkých přírodních podmínkách nebudeme mít po ruce nějaké otáčadlo, pomocí kterého budeme moci automaticky otáčet maso, takže budete muset sedět u ohně a ručně ho otáčet sami.
Pokud chcete zamířit do přírody pohodlnější a skvěle vybavení, podívejte se ZDE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze